Plusaktiviteiten

 

Inschrijven PLUS activiteiten

 

Plusactiviteiten Basisschool Fatima Schooljaar 2017-2018

 

 

Ook dit schooljaar worden er weer plusactiviteiten aangeboden. Dit zijn naschoolse activiteiten die worden verzorgd door (gast)docenten. De plusactiviteiten zijn een aanvulling op het reguliere lesprogramma. 

Er zijn vier zogenoemde plusperiodes in het schooljaar voor kinderen van groep 1 t/m 8. Elke periode duurt 6  weken en het aanbod varieert per periode. Voor elke periode kunnen kinderen zich inschrijven voor één of meerdere activiteiten. iij inschrijving van minimaal   kinderen gaat de activiteit door. Er geldt voor elke activiteit een maximum aantal deelnemers. Als er te veel kinderen inschrijven wordt er een loting gehouden.

 

Hieronder vindt u alle informatie over de verschillende activiteiten van periode 1 en 2. Mocht u uw kind voor één of meerdere activiteiten willen opgeven, dan kunt u dit t/m 27 september digitaal doen via de website van de school. www.bsfatima.nl.

Later in het jaar volgt er meer informatie over de activiteiten van periode 3 en 4. U kunt uw kind dan ook later in het jaar pas inschrijven voor periode 3 en 4.  

 

Leest u voordat u uw kind aanmeldt eerst onderstaande informatie. Dan weet u wat u van ons kunt verwachten én wat wij van u en uw kind(eren) verwachten. Zo worden de activiteiten steeds meer een echte verrijking voor de leerlingen.

 

 

‘Vrijwillig, maar niet vrijblijvend!’

Deelname aan de activiteiten zijn gratis en vrijwillig, maar niet vrijblijvend! Ieder jaar schrijven zich heel veel kinderen in voor activiteiten; zóveel, dat het soms niet lukt om alle kinderen te plaatsen in een bepaalde cursus. Het activiteitenaanbod is afhankelijk van subsidie en het is in principe een luxe dat het er is. Het is daarom heel erg jammer, als kinderen die wél geplaatst worden aan slechts een beperkt aantal lessen deelnemen.  

 

 

Van kinderen die mee mogen doen aan onze lessen verwachten we, dat ze:

 • Iedere les bijwonen en op tijd aanwezig zijn;

(Mocht uw kind onverhoopt een keer verhinderd zijn, wilt u dan telefonisch of schriftelijk bericht van verhindering doorgeven?)

 • Iedere les hun best doen om er samen met de andere kinderen een fijne les van te maken; 

(Ook voor onze docenten moeten de lessen van de brede school prettig zijn!) ·    Iedere les beleefd en aardig voor de andere kinderen en de docent zijn!

 

Voor de naschoolse activiteiten gelden doorgaans dezelfde regels als onder schooltijd. Mobiele telefoons dus óf niet meenemen, óf in gevallen waarin dat is toegestaan, tijdens de naschoolse activiteiten uitzetten.

 

 

 

   

Reglement

Om ervoor te zorgen dat onze lessen prettig verlopen hanteren we een reglement, waaraan kinderen, ouders en docenten zich moeten houden. Inschrijven voor een activiteit kan alleen onder de voorwaarde, dat u het reglement onderschrijft. 

 

Van onze leerlingen verwachten we bij de naschoolse activiteiten:

 • dat je op tijd aanwezig bent bij de les, zodat de les op tijd kan beginnen
 • dat je de spulletjes die voor bepaalde lessen nodig zijn bij je hebt
 • dat je Nederlands spreekt
 • dat je naar de docent luistert
 • dat je beleefd bent
 • dat je je vinger opsteekt als je iets wilt vragen
 • dat je vriendelijk bent tegen de docent en de andere kinderen

 

Van de ouders van onze leerlingen verwachten we:

 • dat u zich houdt aan de voorschriften die u leest in ‘Vrijwillig, maar niet vrijblijvend!’
 • dat u zich kunt vinden in de werkwijze die u leest in “De cursus gaat van start …”

 

 

Eventuele maatregelen

Het komt gelukkig maar zelden voor, maar voor de goede orde moeten we aan onze ‘huisregels’ toch ook de soms noodzakelijke maatregelen toevoegen.

Indien een leerling zich niet aan het voorgeschreven reglement houdt, dan krijgt de leerling een officiële waarschuwing. De contactpersoon van school neemt hierover contact op met de ouders. Als de desbetreffende leerling zich daarna weer niet aan het reglement houdt, dan krijgt hij/zij een tweede officiële waarschuwing en mag niet meer deelnemen aan de betreffende naschoolse activiteit voor die periode. De contactpersoon van school neemt wederom contact op met de ouders om dit toe te lichten.

 

 

De cursus gaat van start …

In het begin van het schooljaar worden alle aanmeldingen verwerkt. We proberen álle kinderen die zich hebben ingeschreven in de loop van het schooljaar te plaatsen in één of meerdere cursussen. De contactpersonen van de scholen delen uw kind in. De activiteiten met veel inschrijvingen proberen we te herhalen indien dit past binnen het budget, maar de ‘wachttijd’ wordt daardoor natuurlijk wat langer. Na de inschrijving ontvangt u een overzicht waarin de exacte data en tijden zijn ingevuld. Ook net voor de nieuwe periode start krijgt u nog een herinnering. Mocht uw kind onverhoopt niet kunnen deelnemen aan een activiteit, laat u dit dat direct weten aan de contactpersoon! We kunnen dan immers nog een ander kind laten deelnemen aan die activiteit. iij lesuitval wordt u zo spoedig mogelijk op de hoogte gebracht. Wanneer ons pas heel laat bericht van verhindering van een docent bereikt (iets wat gelukkig maar zelden voorkomt) wordt er contact opgenomen met de ouders en als de ouders thuis zijn moeten de kinderen helaas naar huis worden gestuurd. Indien ouders niet thuis zijn worden de kinderen opgevangen op school. We willen u voor dit soort gevallen vriendelijk, doch dringend vragen om uw juiste adres en telefoonnummer door te geven aan de leerkracht van uw kind. 

 

Als de school uit is, hebben de kinderen eerst 15 minuten pauze. Daarna starten de plusactiviteiten. Deze duren dan een uur.  

 

 

De periodes

De lessen zijn in periodes ingedeeld. Tussentijds kan niet worden gestart met een activiteit. Dit zijn de data van de eerste twee periodes:

 

                        Periode 1        week 45 tot en met 50           

                        Periode 2        week 2 tot en met 8   (niet in week 7)

    

 

Op dagen waarop de school gesloten is door bijvoorbeeld een feestdag of een studiedag, gaan de activiteiten niet door. 

 

 

 

 

Overzicht Plusactiviteiten per periode

 

 PERIODE 1: Week 45 t/m 50

Activiteit                     Docent  Dag + tijd  Groep
Sport  Emy Theunissen  Dinsdag

1 .1 -16.1  uur

3-4- 
Dans en Djembé in één Medewerker Factorium Dinsdag

1 .1 -16.1  uur

1-2
Kennismaken met muziekinstrumenten Medewerker Factorium Maandag 

1 .1 -16.1  uur

3-4- 
ireakdance Medewerker HipHop

Factory / Factorium  

Maandag 

1 .1 -16.1  uur

6-7-8

 

 

PERIODE 2: Week  2 t/m 8 (niet in week 7)

Activiteit                   Docent  Dag + tijd  Groep
Kinderkunstenaars Medewerker SNENS Maandag

1 .1 -16.1  uur

1-2-3
Koud koken Charlotte Evers en  Tiny Verhoeven Dinsdag  

1 .1 -16.1  uur

3-4
Mad Science  Medewerker Mad

Science

Dinsdag

1 .1 -16.1  uur

4- -6
Fotografie Anja van Eersel Donderdag

1 .1 -16.1  uur

6-7-8
Sport  Emy Theunissen  Dinsdag

1 .1 -16.1  uur

6-7-8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Informatie activiteiten

Hieronder kunt u per activiteit uitgebreidere informatie vinden zodat u een goede keuze kunt maken: 

 

 

 

Mad Science 

Experimenteren met de gekke professoren van Mad Science!

 

De kinderen gaan tijdens de cursus aan de slag met talloze experimenten, activiteiten en demonstraties. De lessen liggen dicht bij de belevingswereld van de kinderen en stimuleren een onderzoekende leerhouding.  

 

Wie gaat er mee op avontuur in de wondere wereld van de Extreme Elementen? Maak kennis met de wetten van Newton, en iernoulli. Duik in de wereld van een geoloog en leer alles over onze aardkorst. Experimenteer met lucht maar pas op voor het vikingschip. En ga aan de slag met “coole” proefjes over warmte. Dit zijn zomaar een paar onderwerpen die tijdens de lessen voorbijkomen. Krijg je er al zin in?

 

Kinderen krijgen op deze manier een positieve kijk op wetenschap & techniek en beseffen beter hoe het de wereld om hen heen beïnvloedt.  

Observeren, analyseren en conclusies trekken zijn immers belangrijke vaardigheden, voor nu en later. Na iedere les krijgen de kinderen materialen en informatie mee naar huis om thuis verder te leren en experimenteren.  

 

 

 

Naam gastdocent Medewerker  Mad Science 
Doelgroep  Groep 4- -6
Max. aantal deelnemers 24
iijzonderheden Minimaal 10 deelnemers 

 

  

 

Fotografie 

 

Wist je dat we met de plusactiviteit Fotografie ook leren over licht en donker, over verschillende standpunten en over compositie. We maken portretten en foto`s van situaties die we onderweg tegen komen. Aan het einde van deze activiteit ga je je eigen foto`s uitkiezen voor een expositie op school! Deze foto`s worden tijdens de laatste les uitgeprint. Superleuke activiteit, dus wees er snel bij als je mee wilt doen!

 

 

Naam gastdocent Anja van Eersel 
Doelgroep  Groep 6-7-8
Max. aantal deelnemers 10
iijzonderheden Kinderen met een camera nemen deze mee. Kinderen zonder camera kunnen een camera lenen van de docent. Neem wel een usb-stick mee, want de foto’s krijg je mee naar huis!

 

Sport

 

iij de Plusactiviteit Sport wordt steeds een andere sport aangeboden zodat je deze  kan uitproberen en kan ervaren of het bij je past. Of je nu de sport voor het eerst doet of al ervaren bent, iedereen kan meedoen. Tijdens de lessen staat het plezier in het bewegen voorop. De sporten worden steeds in overleg gekozen, dus het is steeds wat je zelf leuk vindt.   

 

Naam gastdocent Emy Theunissen  
Doelgroep  3-4-  en 6-7-8
Max. aantal deelnemers 20

 

 

Kinderkunstenaars 

 

KinderKunstenaars: aan de slag met verf, natuurlijke materialen, boetseerklei, papier en allerlei andere materialen! Onder begeleiding van een ervaren gastdocent maken de kinderen hun eigen kunstwerk!

 

Naam gastdocent Medewerker Snens
Doelgroep  1-2-3
Max. aantal deelnemers

 

Koud Koken

 

Met allerlei groente- en fruitsoorten leer je op een leuke manier hiervan iets heel lekkers te maken. De ene keer een gezonde salade, dan weer eens een lekker toetje of een feestelijk hapje. En misschien heb jij zelf nog wel een leuk idee?

 

 

 

Naam gastdocent Charlotte Evers en Tiny Verhoeven
Doelgroep  Groep 3-4
Max. aantal deelnemers 12
iijzonderheden ielangrijk is dat je iedere les een broodtrommel  meeneemt om het hapje / gerecht mee naar huis te kunnen nemen. Wanneer uw kind allergisch is voor bepaalde voedingsmiddelen kunt u dit aangeven  bij de docenten. Het vlees in de gerechten is Halal.  

 

 

 ‘Dans en djembé in één’

 

Welk geluid moet de trommel maken om jou te laten sluipen, lopen, trippelen of springen?

Wat is sterk en zacht spelen? Hoor je het liedje in je hoofd, ook al staat de muziek uit?  In de workshops krijgen de leerlingen speelse dansopdrachten, zingen ze liedjes en ontdekken ze al spelend de vele mogelijkheden van de djembé, een Afrikaanse trommel

 

Naam gastdocent Medewerker Factorium  
Doelgroep  1-2
Max. aantal deelnemers 12

 

 

Kennismaken met muziekinstrumenten

 

In zes weken maak je kennis met verschillende blaas-, snaar- en slaginstrumenten.

In deze weken leer je basisvaardigheden om muziek te maken. 

Samen gaan we met verschillende instrumenten experimenteren en eventueel een eigen muziekstuk componeren en spelen. De instrumenten die gebruikt gaan worden zijn: trompet, klarinet , viool, gitaar, klokkenspel en cajon.

Ga mee op muzikale ontdekkingsreis!!

 

Naam gastdocent Medewerker Factorium  
Doelgroep  3-4-  
Max. aantal deelnemers 10

 

Breakdance 

 

Tijdens de breakdanceworkshops leer je de basis van breaken. Je leert top rocks en freezes en misschien wel een echte trick.

Je krijgt les van Yannick, breakdance is al heel lang zijn passie en die wil hij graag met jullie delen.

 

 

 

Naam gastdocent Medewerker Factorium  / HipHop Factory
Doelgroep  6-7-8
Max. aantal deelnemers